Everybody loves Open Source

Commerciële versus Open Source Business software – in Jip en Janneke taal

Bedrijven en de (semi)overheid hebben de afgelopen jaren vaak voor Open Source software gekozen. Wat waren de drijfveren? Licentiekosten ? Of speelt er iets fundamenteel anders ? Een vergelijking tussen Commerciële en Open Source software in een notendop.

Traditionele commerciële software
Tot ca. 2000 de standaard. Vaak kostbaar:  50-250.000 licentiekosten – nog afgezien van de implementatie ervan.
Het jaar na aankoop werd een percentage van 10-20 % van de licentiekosten in rekening gebracht voor updates en support. Om een klant zover te krijgen dit soort investeringen te doen, was veel verkooptijd / kosten nodig. Deze werden gedekt door de licentieopbrengst van het eerste jaar. Het geld werd verdiend met de implementatie en de opbrengsten van support/updates na het eerste jaar .

Commerciële Cloud software
Vanaf ca. 2000 was de cloud voldoende snel, ingeburgerd en betrouwbaar om de software als service aan te bieden. De software werd meer gestandaardiseerd, de doelgroep groter en de investering in software verdween langzamerhand en maakte plaats voor een prijs per gebruiker /per maand model, zoals nog steeds het geval is. Lijkt goedkoper, maar doordat je –  per jaar vooruit – voor een minimum aantal gebruikers moet betalen, kan ook dit behoorlijk oplopen. Bovendien komen er ook hier vaak forse implementatie kosten bij. De implementatie moet worden gedaan door de softwareleverancier of een implementatie partner die de kennis heeft van de business van de klant én de software. Implementatie tarieven van E 100,- tot E 200,- per uur per consultant zijn op dit moment heel gebruikelijk. Ondanks dat het om standaard software gaat en geen maatwerk, heb je bij veel business software nog steeds een aardig team consultants nodig om in de loop van een aantal maanden iets op te leveren. De implementatie van een omvangrijke “Business Suite” (alles in één pakket) duurt vaak meer dan een jaar.

Open Source business software
Hier is de situatie totaal anders.

  • Er zijn geen licentiekosten. De code van de software staat op Internet.
  • Er is een grote community die bijdraagt aan de ontwikkeling, testen en verbetering van de software.
  • De gebruikersgroep is zeer groot. Aantrekkelijk voor software partners om aanvullende (gratis of betaalde) modules te ontwikkelen.
  • Om geschikt te zijn voor een zeer grote gebruikersgroep is de software generiek opgezet en breed inzetbaar. Hierdoor is de implementatie vaak een kwestie van configuratie waarbij de op dat moment overbodige functionaliteit wordt uitgezet (maar later weer kan worden aangezet !). Goedkope implementatie.
  • Open Source is vaak beter beveiligd dan gewone Cloud software. Dit lijkt tegenstrijdig omdat de code van de Open Source software gewoon op internet staat. Maar juist omdat het openbaar is, worden systemen ontworpen die vaak veiliger zijn. De veiligheid van Open Source wordt beter ingeschat en zwakke plekken in de codes worden door de community zeer snel ontdekt en vrijwel direct gedicht.

Het grootste verschil: onafhankelijkheid van de softwareontwikkelaar.
Als een commerciële partij omvalt ben je weg. De software code kan bij een notaris zijn gedeponeerd, maar wie heeft de expertise om hier wat mee te kunnen ? Een commerciële partij kan op elk moment beslissen om een nieuw platform te  introduceren: alle gebruikers moeten mee: ze zijn overgeleverd aan de commerciële partij. Een beslissing om over te gaan naar een ander business pakket doe je als klant niet niet zo snel: verlies van data, hoge conversiekosten, een heel nieuw pakket leren, van de regen in de drup komen. Het houdt je tegen.

De eindgebruiker van Open Source kan altijd verder. De software is altijd ontwikkeld met een veel gebruikte software taal (zoals PHP), anders zou er geen grote Community kunnen ontstaan. Als men zelf voldoende expertise heeft kan men het zelf doen, anders zijn er voldoende partijen die dit zo op kunnen pakken. Ook kan een Open Source project heel snel door een andere partij worden overgenomen, als de oorspronkelijke partij ermee zou stoppen.

Vergelijking tussen Salesforce en SuiteCRM
Een illustratie voor CRM software.

Salesforce SuiteCRM
Licentiekosten ca. E 70,- per maand per gebruiker bij een echte business suite Geen. Alleen geringe kosten voor hosting in NL
Ontwikkeling Door Salesforce. Zij bepalen alles. Door de Community
Code openbaar Nee Ja
Data in Nederland Nee Ja
Keuze internet provider Nee. Wordt aangeboden als all-in SAAS Ja